Catalunya és una de les comunitats autònomes espanyoles cada vegada més preparada per al turisme accessible. Aquest tipus de turisme procura que els entorns, béns, serveis i/o mitjans siguin accessibles per al màxim nombre de persones en condicions de confort, seguretat i igualtat. A la destinació catalana trobem una mostra àmplia de recursos turístics accessibles que van des de la cultura fins als allotjaments, com als càmpings.
Grup Sènia, partícip del canvi cap a un turisme més accessible
Al Grup Sènia volem que tots els clients gaudeixin d’unes vacances excel·lents, per això mateix, estem apostant en els nostres càmpings per l’accessibilitat amb la finalitat que en un futur pròxim siguin tan inclusius com sigui possible.
Conferències d’accessibilitat
Al Grup Sènia tenim personal que va assistir a conferències del Grup Mifas, Associació Play and Train i Multicapacitats. En aquestes jornades es va parlar sobre l’accessibilitat, més en concret de discapacitats físiques, orgàniques i sensorials. Aquest tipus d’esdeveniments és una font d’informació i inspiració important per a mantenir-nos actualitzats quant a aquestes realitats, i emprendre noves accions per a millorar l’accessibilitat dels nostres càmpings.
Segell Wheelchair Friendly
Part de la nostra plantilla ha participat en la creació del segell Wheelchair friendly, juntament amb el Grup Mifas i l’Associació de Càmpings de Girona de la qual formem part. La finalitat del segell és que les persones amb cadira de rodes puguin identificar quins càmpings són accessibles gràcies a un procés de validació.
Encara que actualment no disposem d’aquest segell als càmpings del Grup Sènia, estem treballant per tal de tenir, en un futur molt pròxim, espais sense barreres arquitectòniques i amb serveis exclusius per a persones amb mobilitat reduïda.
Campament de l’Associació Play and Train
Una altra vessant del turisme accessible, és facilitar les vacances a persones amb trastorns cognitius. Per exemple, al Sènia Cala Gogo, juntament amb l’Associació Play and Train, es van organitzar unes vacances per a infants amb trastorns cognitius. Era la primera vegada que ho organitzaven en un càmping, i va ser una experiència exitosa per a tothom. Des del Grup Sènia, els hi facilitem l’accés al recinte perquè puguin preparar el campament de la millor manera possible, explicant als infants els diferents espais i instal·lacions que es trobaran una vegada siguin al càmping. Gràcies a aquesta experiència, els participants van poder gaudir d’una estança de 4 dies descobrint i practicant esports aquàtics i activitats a la platja, en un entorn idíl·lic, característic de la Costa brava.
Càmpings adaptats per a persones amb mobilitat reduïda
Entre les accions que ja hem realitzat fins avui dia, ens hem enfocat sobretot en el públic amb mobilitat reduïda, és a dir, persones que tenen limitada temporalment o permanentment la possibilitat de desplaçar-se. Tanmateix, tenim present que existeixen altres discapacitats i necessitats i intentem actuar de la millor manera. Per tant, quant a l’adaptació de les instal·lacions dels càmpings del Grup Sènia per a persones amb mobilitat reduïda, a continuació t’expliquem alguns exemples del que hem fet.
Allotjaments accessibles
Els Mobil Homes Access disposen d’un ampli menjador-cuina on la mobilitat amb cadires manuals, elèctriques o d’altres, és excel·lent. Tenen dues habitacions, una de les quals té un llit doble més baix i amb espai al seu voltant, per a poder accedir-hi amb la cadira de rodes. També disposa d’un bany on està tot adaptat per a PMR: pica, dutxa, XC. La terrassa coberta amb una taula i cadires també és accessible per una rampa suau, per a gaudir del bon temps, i hi ha una plaça d’aparcament pròpia per a poder aparcar el vehicle davant de l’allotjament. Aquests allotjaments els podem trobar en diversos càmpings del grup, concretament al Sènia Cala Gogo de Calonge i Sant Antoni, al Sènia Tucan de Lloret de Mar, al Sènia Riu de Sant Pere Pescador i al Sènia Caballo de Mar de Pineda de Mar.
A més, per als amants de l’acampada, gran part de les parcel·les dels nostres càmpings són accessibles, ja que la majoria són sense desnivell. Solen disposar de pressa elèctrica, i algunes disposen d’aigua a la mateixa parcel·la. Si tens alguna pregunta i necessites assessorament, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres per telèfon, e-mail, whatsapp, o pel xat de la nostra pàgina web.
Sanitaris adaptats a persones amb mobilitat reduïda
Per exemple, al Sènia Caballo de Mar hi ha dos banys adaptats per a homes i dos per a dones; o al Sènia Cala Gogo, als blocs sanitaris 1 i 3 disposes d’un bany adaptat unisex. A aquests, els clients s’hi poden apropar tant lateralment com frontalment, tenint espai per a maniobrar en cas d’anar amb cadira de rodes, amb piques amb mecanismes de pressió o palanca, baranes, paviment per a no relliscar, miralls a una altura màxima de 0,90m, portes que obren a l’exterior, cadires per a poder-se seure. Cal destacar que estan tancats amb claus per tal de poder oferir-los en perfecte estat. Les claus es poden demanar a la recepció de cada càmping.
Estructures i edificis
Algunes recepcions com la del Sènia Riu, són al mateix nivell que a l’exterior per a un fàcil accés. Altres recepcions tenen rampes amb una inclinació que compleix la normativa d’accessibilitat, per exemple al Sènia Cala Canyelles. També trobarem que en algunes d’elles, com al Sènia Internacional de Calonge, la porta té una amplada mínima de 0,80m, tal com marca la normativa, o bé hi ha suficient espai per a poder circular amb la cadira de rodes, com és el cas del Sènia Cala Gogo. Algunes també disposen de cadires, tal com la del Sènia Caballo de mar o la del Sènia Cala Gogo.
També destaquem part dels nostres restaurants i supermercats amb entrades accessibles, com per exemple, els restaurants del Sènia Tucan o Sènia Caballo de Mar, o als supermercats del Sènia Cala Gogo o el Sènia Riu, encara que aquest últim té un petit desnivell.
Itineraris accessibles
En alguns càmpings disposem de carrers pavimentats sense perdre l’encant de la naturalesa que ens defineix. Per exemple, al Càmping Sènia Cala Gogo, trobarem diversos carrers amb paviment, com els carrers 100, 200 o 300. En altres càmpings, tenim poc pendent, la qual cosa permet circular per la major part del càmping sense obstacles: per exemple, el Sènia Tucan, el Sènia Riu o el Sènia Caballo de Mar.
Piscines i zones recreatives amb fàcil accés
A més, i és un imprescindible quan un ve de vacances a un càmping, tenim zones de bany amb rampa, com per exemple al Sènia Riu en el qual per a accedir a la piscina s’ha d’envoltar el bar i entrar per la zona d’animació i escenari, i just davant d’aquesta es troba la rampa que dona accés a la zona de piscines.
També tenim zones recreatives amb fàcil accés. Un clar exemple són algunes de les pistes esportives al Sènia Tucan, al Sènia Caballo de Mar o al Sènia Riu, on els clients poden treure el seu costat més esportista.
Entre altres instal·lacions per a gaudir d’unes excel·lents vacances amb somriures inoblidables!
Destins accessibles amb excursions adaptades
Per altra banda, unes vacances accessibles no només s’aconsegueixen amb unes instal·lacions i un allotjament adaptats, sinó que també amb una oferta variada d’oci, restaurants i llocs inclusius per a una màxima desconnexió.
Per això mateix, ens agradaria comentar que tots els nostres càmpings s’ubiquen en punts d’interès turístic en què es poden apreciar paratges naturals únics que van des de la muntanya fins a la costa, alguns en destinacions amb entitats turístiques que estan apostant i desenvolupant accions cap a una major accessibilitat.
A continuació, et presentem llocs d’interès i activitats adaptades per a ajudar-te a preparar les teves vacances.
Platges accessibles a la Costa Brava i al Maresme
Ja que la majoria dels Càmpings Sènia es troben al litoral català, no podíem parlar d’accessibilitat sense pensar en les platges que disposen de serveis adaptats. Tots els nostres càmpings que es troben a la costa tenen a proximitat platges i cales boniques amb més o menys instal·lacions i serveis. Aquí et recomanem algunes segons el que necessitis:
- Alt Empordà
- Sant Pere Pescador: les platges de Sant Pere Pescador són platges més salvatges, algunes d’elles formant part del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Per això mateix, t’aconsellem la Platja Can Sopa, la qual sí que disposa d’algunes instal·lacions adaptades i de serveis d’ajuda al bany.
- L’Escala: la Platja de Riells és la que més serveis té per a mobilitat reduïda, amb passarel·la, banys adaptats, i servei de bany assistit amb cadira amfíbia.
- Baix Empordà
- Palamós: la Platja Gran té passarel·la, WC adaptat, cadires amfíbies i servei de bany assistit, i a la platja de La Fosca, més petita i amb uns paisatges més naturals, també disposaràs de passarel·la i WC amb dutxa adaptats.
- Calonge i Sant Antoni: Cala Cristuts-Ses Torretes, just davant dels Càmpings Sènia Internacional i Cala Gogo, tenen rampes d’accés. I si necessites més serveis i instal·lacions està la Platja de Torre Valentina (passarel·la, WC i dutxa adaptats, cadira amfíbia, crosses amfíbies, servei de bany assistit) o la Platja de Sant Antoni (passarel·les, WC i dutxa adaptats, cadires amfíbies).
- Platja d’Aro: la Platja Gran és la que té més instal·lacions i serveis relacionats amb l’accessibilitat, disposant fins i tot de crosses amfíbies. Però també et recomanem la Cala Rovira i la Cala Sa Conca, que tenen tota la resta d’accessibilitat (passarel·la, línia de vida, cadira amfíbia, servei de bany assistit...). El municipi et facilita un fulletó descarregable amb pictogrames molt complet per a ajudar-te a identificar les platges que millor s’adapten a les teves necessitats.
- La Selva
- Lloret de Mar: la Platja de Fenals, amb passarel·la, WC i dutxa adaptats, cadira i crosses amfíbies, servei de bany assistit, també té canviador als banys per si vas amb un bebè.
- Blanes: la Platja de Blanes està al centre del poble, per la qual cosa és més fàcil d’accedir i aparcar gràcies a un aparcament subterrani. Aquesta platja disposa de rampa i passarel·la, WC i dutxa adaptats i cadires amfíbies.
- Maresme: dins de les platges accessibles del Maresme, et recomanem les següents:
- Malgrat de Mar: la Platja de Malgrat Centre, amb passarel·la, cadira daptada, WC adaptat, dutxa adaptada, servei de bany assistit sense necessitat de reserva.
- Pineda de Mar: la Platja de la Riera, amb passarel·la, cadira adaptada, WC adaptat, servei de bany assistit sense necessitat de reservar.
- Calella: la Platja Gran, amb passarel·la, cadira adaptada, WC adaptat, dutxa adaptada, servei de bany assistit sense necessitat de reservar.
Activitats adaptades
Des dels inicis de les vacances pagades, el fet de viatjar s’ha anat democratitzant, amb cada vegada més persones, menys obstacles. I per això, el perfil del viatger s’ha anat diversificant. És una raó per la qual cada vegada més, les entitats turístiques entenen la importància de proposar una oferta inclusiva. Així busquen la forma d’adaptar les seves activitats i les seves instal·lacions perquè tots els qui vulguem, puguem gaudir del que proposen.
Quan tinguis el teu destí triat i la teva reserva de càmping accessible feta, pots informar-te al destí mateix, a les oficines de turisme, que solen tenir instal·lacions i serveis adaptats per a persones amb mobilitat reduïda, cadira de rodes, famílies, i algunes d’altres també per a persones amb discapacitat visual.
A part de la informació que et puguin proporcionar els seus agents, nosaltres també volem enfocar les nostres recomanacions d’excursions adaptades a dos àmbits: la cultura i l’esport. Efectivament, un dels tipus d’activitats que té més facilitat a l’hora d’adaptar la seva oferta és la cultura, i amb ella els museus. A part de proposar preus reduïts per a les persones amb mobilitat reduïda o discapacitat, adapten els seus espais i serveis a diferents necessitats. Aquí et recomanem un petit llistat de les nostres visites culturals adaptades preferides, a proximitat dels nostres càmpings:
- Per a persones amb discapacitat visual, alguns tenen audioguies, audiodescripció de certes obres, informació en Braille, i/o senyalització en autorelleu:
- Per a persones amb discapacitat auditiva, encara que la majoria d’obres de molts museus no necessiten informació sonora, es poden reservar visites guiades en llengua de signes catalana, espanyola o sistema internacional, per exemple.
- Per a persones amb mobilitat reduïda, la gran majoria de museus suprimeixen les barreres arquitectòniques, instal·len rampes, passamans, o creen places d’aparcament amb espai addicional per a facilitar el moviment. Per això, el que et recomanem és alguna cosa una mica diferent i a l’aire lliure, els jardins botànics:
- Per a persones amb trastorns cognitius, poden posar a disposició fitxes o panells d’informació adaptats, com texts de lectura fàcil, però també guies amb formació específica:
- El Museu d’Art de Girona és un dels museus amb més serveiis adaptats com ja hem vist anteriorment. Un d’aquests serveis són els textos de lectura fàcil.
- Destaquem també un tipus d’adaptació interessant, que consisteix en un sistema de pictogrames que permeten identificar algunes característiques de les activitats, entre elles si són accessibles a persones amb discapacitat visual, amb mobilitat reduïda, o sis es tracta de sessions relaxades, la qual cosa permet ser molt útil per a persones amb sensibilitat a estímuls sensorials o dificultats d’interacció social.
El segon àmbit que volíem comentar-te era l’esport, perquè és un sector que encara que sembli tenir més barreres a l’hora de ser inclusiu, és un dels que més esforços està dedicant a adaptar la seva oferta totes les necessitats. Així que per a aquells que busquen més sensacions, heu de saber que la Costa Brava i la província de Barcelona tenen un gran ventall d’activitats esportives. Entre elles, podem destacar activitats esportives adaptades en diferents ciutats de la costa:
- El Parc Aquàtic Aqua Brava a Roses, disposa de cadira amfíbia.
- Al Club Nàutic de l’Escala, trobaràs instal·lacions adaptades (vestidors i rampes), velers adaptats, i personal format per a ensenyar vela a persones amb discapacitat.
- Un tram de la Via Verda coneguda com a Ruta del Carrilet II, el que va des de Santa Cristina d’Aro fins a Castell d’Aro (2,5 km), és perfectament practicable i pla, amb el terra de sorra compacta. Pots consultar informació d’accessibilitat de tot l’itinerari (40 km) a la pàgina web de les Vies Verdes.
- Kayaking Costa Brava té material adequat segons les necessitats que tinguis, per a poder fer excursions pel litoral de la Costa Brava.
- A L’Estartit està el centre de busseig Rei del Mar, el qual disposa d’embarcacions amb plataforma elevadora per a l’accés facilitat a l’aigua a les persones amb mobilitat reduïda.
- La Base Nàutica de Pineda de Mar té WC adaptats, i és accessible per a cadires de rodes, discapacitat visual i discapacitat auditiva.
També et deixem aquí un enllaç per a descarregar un ebook gratuït “Els sentits del descobriment”, editat pel Patronat de Turisme de la Costa Brava, amb un recopilat d’activitats inclusives a la Costa Brava i al Pirineu de Girona.
En definitiva, al Grupo Sènia intentem que el major nombre de persones puguin gaudir dels nostres càmpings i els seus voltants espectaculars. Sabem que encara ens falta per millorar quant a l’accessibilitat, i que a vegades l’orografia d’alguns dels nostres càmpings ens ho complica. No obstant, confiem en què en un futur serem el més inclusius possible perquè tots pugueu gaudir de les vacances que us mereixeu.