CA

Viu l'experiència Sènia

Tot el que necessites saber per a anar a buscar bolets a Catalunya

Última actualizació: 17 Octubre 2022

Anem a caçar bolets

Catalunya, terra micòfila

A Catalunya tenim la sort de trobar zones d’alta muntanya i bosc, no molt lluny de pobles i/o ciutats. Estem envoltats d’una gran varietat de paisatges que podem gaudir, sigui l’època de l’any que sigui. Però, amb la tardor, comença una de les tradicions més antigues que es transmet de generació en generació: anar a buscar bolets.

Aquesta activitat és una de les més especials i estimades a les terres catalanes, tant que fins i tot hi ha una expressió molt curiosa: “Estar tocat del bolet”, que vol dir que una persona està començant a embogir / tenir al·lucinacions. Aquesta expressió popular prové del bolet Amanita Muscarita, el famós bolet vermell amb puntets blancs, perquè té propietats al·lucinògenes. Es diu que d’aquí va sorgir tot el fanatisme al voltant del món dels bolets a Catalunya. Actualment, es realitzen tota mena d’activitats com fires, concursos, excursions, tallers... Inclús hi havia un programa de televisió dedicat a la caça de bolets.

Com ens trobem a llocs privilegiats de Catalunya, alguns d’ells a prop de zones perfectes on trobar bolets, volem compartir els nostres consells amb vosaltres. Així els més nous podreu trobar aquí tota la informació necessària per a aprendre a com buscar i recollir bolets.


Saber identificar bolets tòxics

1. Quan surten els bolets

La temporada de bolets principalment comença a l’octubre, però, depèn de diversos factors: el tipus de sòl, la humitat, la temperatura i si ha plogut recentment. És per això que el mes ideal per a anar a buscar bolets és el novembre, quan les pluges de tardor ja estan ben presents. Tanmateix, també poden sortir bolets a partir de finals de setembre si ha plogut bastant durant l’estiu.

Aquests factors tan variables fan que sigui difícil saber quan s’acaba la temporada de bolets. Depèn d’on vagis a buscar-los s’acabaran abans o després de desembre. El nostre company més boletaire ens desvela un truc: quan es troba el bolet anomenat Fredolic, significa que ja està arribant el fred i amb ell la temporada de bolets s’està acabant.

2. On anar a buscar bolets a Catalunya

Ara que saps quan anar a buscar bolets, per ser un bon boletaire, hauràs de saber on trobar-los. Per una banda, els experts troben bolets fàcilment perquè ja saben on creixen. De fet, quan ells troben un parador de bolets, el marquen al GPS i l’any següent tornen per a comprovar si hi ha sort. I si és així, aquest serà el secret més ben guardat d’aquí endavant. Però, tranquil, si no vas d’excursió amb un expert, nosaltres et compartirem els nostres secrets d’on anar a buscar bolets a Catalunya.

Les zones més famoses per a anar a buscar bolets a Catalunya solen ser les zones de muntanya següents: el parc natural del Montseny, Berga o el Pont de Suert. Però, dins d’aquestes zones s’ha de saber identificar els tipus de bosc si vols trobar algun bolet en particular, com per exemple:
  • Rouredes: al voltant dels roures, et pots trobar amb ceps, molineres o rússules.
  • Castanyers: en aquestes zones podràs veure ous de reig, llengües de bou o diferents ceps.
  • Alzinars i pinedes: a prop hi trobarem pinetells, candela de bruc (més als voltants d’alzinars que de pinedes), rússules o fredolics.
  • Boscos de ribera: a prop de rius, rierols, estanys o llacs. En aquest paisatge tan únic es pot arribar a trobar abrons vermells, trompetes de la mort, bolets lívids i orellanes.
A prop de Barcelona també tenim el poble de Rupit. Aquest compleix la majoria de requisits per a ser el lloc ideal on anar a buscar bolets: gràcies a la seva gran varietat paisatgística tindràs accés a rouredes, alzinars i boscos de ribera. El millor de tot és que, si vols fer una escapada en família o amb la teva parella, pots allotjar-te al càmping Sènia Rupit. Imagina’t estar tot el dia d’excursió, arribar a la tarda al càmping, gaudir del jacuzzi dels nostres allotjaments Terra i fer una recepta amb tots els bolets que has recollit... Simplement una combinació perfecta!

Jacuzzi del Bungalow Terra al Càmping Rupit

Ara pot ser que et sorprenguis: el clima mediterrani afecta molt a l’aparició de bolets. Però, el més curiós és que a les zones a prop de la costa també hi pots trobar bolets!

A l'estar a tocar de mar, quan plou als boscos hi ha quasi la mateixa humitat que a la muntanya i això fa que puguin aparèixer bolets inclús al turó de Pineda de Mar, a prop del càmping Sènia Caballo de Mar. És més, hi ha qui prefereix aquests bolets perquè en menjar-los trobes un toc salat al paladar que aquells de muntanya no tenen.

Tot i que si prefereixes un paisatge de bosc, no dubtis a acostar-te al parc natural del Montseny (a 45 minuts en cotxe des del càmping Sènia Caballo de Mar). Aquest entorn és de molt fàcil accés i pots trobar diferents rutes per a anar a buscar bolets. Sens dubte val la pena allotjar-te a un dels nostres càmpings per a fer una escapada lúdica en família: al matí aixecar-se aviat per a anar a la recerca de bolets i a la tarda diversió al càmping. A tots els nens els hi sol agradar trobar bolets, per ells pot ser com la recerca d’un tresor.

3. Com identificar bolets comestibles

La frase més comú dins el món dels bolets és: “Si dubtes, no ho agafis”. Aquest és un dels millors consells que et poden donar perquè existeixen diferents bolets verinosos que hem de reconèixer. A Catalunya, l’Amanita Phalloide, coneguda com la farinera borda, és la principal causant de moltes intoxicacions cada any. Altres espècies perilloses són: Amanita muscaria i pantherina, Cortinarius, Omphalotus olearius, Tricholoma pardinum i  la Clitocybe. A més, és recomanable que mai s’agafin bolets que provenen directament de l’arbre o del seu tronc: no són bons per a cuinar i fins i tot, poden ser perillosos per a la salut.

En canvi, aquí us portem alguns exemples de quins bolets comestibles podem trobar al voltant dels nostres càmpings Sènia. Al Montseny, podem trobar molta varietat: els més fàcils de reconèixer són els rovellons, els camagrocs i les trompetes. D’altra banda, a Rupit podem trobar tota classe de ceps.

Si ets boletaire novell a la recerca de bolets, et pots ajudar de diferents aplicacions Android com: Fungipedia Lite, Géneros de Setas, Setas Bolets - Mushtool o Boletaires: todo sobre las setas. La majoria d’aplicacions no necessiten tenir accés a internet per a funcionar. I a part de tenir una àmplia informació sobre aquests fongs, tenen més funcionalitats. Podràs marcar ubicacions d’on has trobat bolets (o d’on has deixat el cotxe), aprendre jocs d’identificació de bolets, qüestionaris, guies, etc.

D’altra banda, si ets més de llibres que de tecnologia, existeixen diferents guies de butxaca que tenen tota mena d’informació, amb dibuixos més detallats per entrar en profunditat al món dels bolets. Solen ser d’una mida reduïda per poder-les portar amb tu quan vas a buscar bolets. També hi ha algunes que per evitar el seu desgast venen ben cobertes. Hi ha molta més varietat de guies que d’aplicacions, és per això que recomanem buscar guies més concretes segons la zona, les vostres preferències culinàries...

Com identificar bolets comestibles

En últim lloc, hem d’advertir que algunes aplicacions o guies no són molt detallades o tenen imatges de poca qualitat, per això sempre recomanem anar a buscar bolets acompanyat d’algú que tingui experiència en aquest món, almenys la primera vegada.

4. Com collir bolets de forma responsable

Això és molt important pels novells. Collir bolets de forma responsable no només vol dir que no hem de collir bolets tòxics, sinó que també hem de cuidar el nostre entorn i la nostra pròpia seguretat.

Abans de sortir de casa, es recomana seguir aquests passos:

  • Revisar la previsió meteorològica i informar-se sobre la zona on vas a buscar. A vegades ens podem trobar amb zones d’accés restringit a vehicles motoritzats, o amb zones on no està permès acampar, ni fer pícnic o volar drons. I són normes que s’han de respectar per a no ferir la fauna i la flora.
  • Revisar l’equipament que portareu: sempre portar aigua i menjar, roba de muntanya cridanera i calçat apropiat, mapes, telèfon, GPS. No t’oblidis del material per a collir bolets: un bon ganivet i un cistell de vímet. 
  • Revisar si es necessita un permís de cerca: a Catalunya no és necessari un permís per a anar a buscar bolets, però si estàs pensant en aplicar aquests consells en altres zones, hi ha algunes províncies de la resta d’Espanya que ho requereixen.

Durant la recerca és important no allunyar-nos molt dels nostres acompanyants i sempre marcar punts de referència si no seguim un camí marcat.

Un cop hem trobat un bolet que ens interessa, hem de revisar que no sigui verinós (si ho és no l’hem de tocar, sinó respectar-lo). A l'identificar amb seguretat l’espècie, podem aplicar la tècnica: tallarem el bolet pel peu amb una navalla. Sobretot, no s’han d’arrencar els bolets, i tampoc hem de remoure la terra: podem ferir els micelis i perjudicar la següent collita o impedir que surtin més bolets en aquell lloc. Finalment, és crucial que es tapi el forat on estava el bolet amb la mateixa terra per protegir el miceli.

Aquí torna el nostre company boletaire. Encara que no ens ho hagi revelat tot, sí ens ha donat algun consell més per a compartir amb vosaltres:

“Sempre portar un cistell, ¡¡sempre!! - Un cop s’agafa el bolet, s’ha de col·locar sobre un cistell de vímet amb l’himeni (zona inferior del barret) de caps per avall. Així s’aconsegueix que el bolet reparteixi les seves espores a través dels forats del cistell perquè pugui créixer un de nou".

Finalment, volem recordar que el bosc és de tots i el nostre pas no ha d’afectar a la degradació d’aquest. Durant la recerca de bolets no deixeu brossa ni genereu soroll, així la collida serà sostenible i responsable.

Cistell de vímet per collir bolets

5. Com cuinar els bolets

Si bé l’encant de recollir bolets resideix en connectar amb la natura, passar temps de qualitat amb qui més estimes, viure una aventura... També hem de parlar del millor moment pels més gurmets: aprofitar que siguin comestibles, ja que tenen una gran riquesa gastronòmica.

Els bolets es poden cuinar de diferents maneres, aquestes són les nostres recomanacions:

  • Per a fer cremes es poden utilitzar ceps o xampinyons.
  • Per a fer saltejats els millors són els rossinyols.
  • Per a fer estofat els pinetells o els rovellons són ideals, o per fer truites també són igual de bons que les
  • Per a fer truites també serveixen els pinetells o rovellons, així com les orellanes.
  • Per a fer risotto, et recomanem les trompetes de la mort, si trobes aquest tipus de bolet has trobat or!

Un petit truc: al cuinar els bolets a la planxa, aquests no han de treure molta aigua, si no es bulliran amb el seu propi líquid. El millor és no tallar-los, untar-los amb oli, i quan comencis a cuinar-los posa’ls a la paella amb el barret cap a baix. Es pot afegir sal, all o julivert un cop els hi dones la volta al final de la cocció.

Aquí et deixem receptes amb bolets més elaborades i igual de delicioses que has de provar.

Si no tens temps de fer una gran recepta el mateix dia que culls bolets o si en tens tants que no els pots cuinar tots a la vegada: no et preocupis. Es poden guardar a la nevera un parell de dies! Dipositeu-los en una safata sense apilonar-los ni tapar-los amb el barret cap a baix, és el millor.

També es poden conservar els bolets més temps: un cop els neteges i els asseques, els pots tallar en làmines i congelar-los. Alguns també els escalden i fan conserves amb oli d’oliva. Però, siguem sincers: d’aquests no en coneixem molts, perquè la majoria de cops són tan bons que no arriben a l’endemà.

quins bolets fer servir per risotto i crema de bolets