CA

Cuida la teva pell!

Com trillar el millor protector solar?

Última actualizació: 13 Juny 2024

Protegir-se amb crema solar

El 20 de juny comença l'estiu, el qual significa que és l'hora d'utilitzar diàriament un protector solar per cuidar la teva pell. Com saps, els raigs del sol emeten radiació ultraviolada que pot provocar danys en el teu cos. Segurament ja t'has trobat en aquesta situació: marxes de vacances, et bé de gust prendre el sol i vas al supermercat per comprar un protector solar, però no saps quin triar perquè hi ha una infinitat d'opcions. A continuació, t'explicarem com triar el millor protector solar segons els raigs de sol, el tipus de protecció, la teva edat, les teves necessitats i l'impacte del producte en el medi ambient.

Roba i accessoris de platja sortint d'una bossa

Què són els raigs UVA i UVB?
La radiació ultraviolada (UV) o raigs UV són raigs invisibles emesos pel sol (la nostra font natural de radiació UV) i per fonts artificials com les làmpades solars, llums de vapor de mercuri, alguns tipus de làser, etc. Hi ha tres índexs de radiació ultraviolada, però els raigs UV que arriben fins a la superfície de la Terra són els raigs anomenats UVA i UVB.

Els raigs UVA passen totalment la capa d’ozó i penetren fàcilment la pell i les seves diferents capes: la dermis (capa mitjana) i la hipodermis (capa profunda). A més, aquests raigs són responsables de l’envelliment prematur de la pell.

A diferència dels raigs UVB, que travessen parcialment la capa d’ozó i només penetren l’epidermis (capa superficial de la pell) són responsables de les cremades solars i, a llarg termini, de danys molt més importants com, per exemple, càncers de pell. Per això, tots els professionals sanitaris i especialistes de la pell recomanen utilitzar protectors solars i filtres solars per protegir la pell de totes dues radiacions ultraviolades.

Dues dones prenent el sol a la platja

Com protegir la teva pell del sol amb SPF? Què fa l’SPF?
A l’hora de triar una crema solar de qualsevol tipus, trobaràs molts termes i informació que possiblement no coneixes.

Primer, hi ha dos tipus de protector solar segons els ingredients que porten: els minerals (o físics) i els químics. Les cremes solars minerals funcionen reflectint la llum UV, mentre que les químiques l’absorbeixen.

Segon, cada protector solar menciona en el seu embalatge un SPF (les sigles de Sun Protection Factor en anglès) o FPS (Factor de Protecció Solar en català), un índex que fa referència al període de temps durant el qual el producte protegirà la teva pell dels raigs UV. Els ingredients d’aquests productes permeten reflectir o absorbir els raigs UV i prevenir els danys del sol.

L’SPF s’indica amb un número relacionat amb la quantitat de radiacions necessàries per patir una cremada solar. Compte! Aquest factor de protecció depèn tant del temps d’exposició com del moment en què ho fas: per exemple, els raigs del sol són sempre més perillosos entre les 14 h i les 16 h.

Per protegir la teva pell amb una crema solar, has d’entendre els diferents nivells de protecció:
  • SPF 50+: significa que la protecció és molt alta (pots rebre més quantitat de sol sense cremar-te)
  • SPF entre 30 i 50: significa que la protecció és alta
  • SPF entre 15 i 25: significa que la protecció és mitjana
  • SPF de menys de 15: significa que la protecció és baixa
Així, com més alt és el número indicat junt amb l’SPF, més temps durarà la seva protecció contra els raigs UVB.

Mans agafant un recipient de crema solar SPF 50

I com protegir-te dels raigs UVA? Pots mirar els envasos dels protectors solars i els seus logotips: si el terme «UVA» es troba a l'interior d'un cercle, la crema solar també protegeix contra els UVA (per 1/3 del valor de l'SPF) i compleix amb la recomanació europea. També existeixen protectors solars d’ «ampli espectre» que tenen la capacitat de protegir la pell tant dels raigs ultraviolats com dels raigs infrarojos (IR-A) o de la llum blava (raigs HEV).

La importància de la protecció solar segons l'edat
A mesura que creixes, la teva pell no només canvia d'aspecte, sinó també de profunditat. Encara que sempre tinguis el mateix nombre de capes, la teva pell experimenta canvis que reflecteixen l'evolució de les seves necessitats. Per aquesta raó, la protecció solar s'ha de seleccionar en funció de l'edat de la persona que l’utilitza.

  • Els nadons:
Com s'ha explicat anteriorment, la primera capa és l'epidermis. La dels nadons és particularment fina, fet que impacta la seva resistència, hidratació, sensibilitat a agressions microbianes, físiques i químiques, i la seva sensibilitat als raigs del sol. Per això, els nadons no s'han d'exposar directament al sol i, en cas d'exposició, han de portar roba amb protecció solar i barrets d'ala ampla. Si és necessari, es pot utilitzar un protector solar amb filtres físics (és a dir, minerals) en petites àrees. Recorda que han de ser hipoal·lergènics per evitar les al·lèrgies.

  • Els nens:
A partir dels tres anys, la pell dels nens és una mica més madura, però continua sent sensible als raigs del sol. A més, els nens solen estar més temps a l'aire lliure i estan exposats tres vegades més a la radiació ultraviolada (quan juguen fora, per exemple). Així, es pot utilitzar un protector solar amb filtres físics o químics, amb un SPF50 o més, hipoal·lergènic i resistent a l'aigua.

Persona aplicant crema solar a la cara d'una nena
  • Els adults:
Els adults tenen una pell més gruixuda i menys sensible que la dels nens. Poden utilitzar diferents tipus de protectors solars i amb una protecció mitjana segons la sensibilitat de la pell de cadascú. Existeixen gels que s'utilitzen en zones amb pèl, cremes per a les àrees seques o també barres que ajuden a aplicar protecció al voltant dels ulls.

  • A partir dels 40:
A partir dels quaranta anys, les persones tornen a tenir una pell sensible, degut a les zones seques, la manca d'hidratació i l'envelliment de la pell. S'ha d'utilitzar un protector solar amb protecció alta i, idealment, cremes solars que combinen una bona hidratació.

Adapta la protecció solar a les teves necessitats
Ara que saps com triar el teu protector solar segons la teva edat, has de fixar-te en el motiu pel qual vols comprar una crema solar. Els raigs del sol ens arriben sempre, hi hagi núvols o no, però en diferents quantitats segons l'estació de l'any, el lloc, o el dia.

  • Ús diari o exposició prolongada:
Si vols comprar una protecció solar per a un ús diari sense exposició llarga, et recomanem aplicar un protector cada dia a la cara perquè és la zona més exposada al sol. Hi ha cremes de dia o cremes hidratants per a la cara amb SPF inclòs. I si t'agrada el maquillatge, existeixen cremes o bases de maquillatge de color amb SPF inclòs també. Així pots protegir la teva cara fàcilment sense preocupar-te pels possibles danys del sol a la teva pell.

Si te'n vas de vacances i vols trobar el teu protector ideal per a una exposició prolongada al sol, et recomanem una crema solar amb un SPF entre 30 i 50+. En el cas que vulguis anar a la platja o a la piscina, et recomanem cremes solars amb SPF alt i resistents a l'aigua. Sobretot, no oblidis que algunes superfícies com l'aigua, la neu o la sorra reflecteixen la radiació ultraviolada, i per tant el teu cos queda més exposat.

Persona aplicant-se crema solar a les cames
  • Segons el fototip:
A més, és important saber que no totes les pells són iguals, ni totes assimilen la radiació del sol de la mateixa manera. És a dir, que cadascú, segons el seu tipus de pell, ha d'utilitzar un SPF adequat, adaptar el seu temps d'exposició al sol i la freqüència d'aplicació de crema solar. Hi ha una classificació dels diferents tipus de pell en funció de la seva reacció a la llum del sol, anomenats fototips. Aquesta reacció depèn del color de la pell i del resultat de l'exposició al sol
(cremades i bronzejat). N’hi ha sis tipus diferents:
  • Fototip I: Són les persones amb la pell blanca o pàl·lida, generalment els ulls blaus i el cabell ros o pèl-roig. Tenen un risc de cremada molt alt i mai es bronzegen.
  • Fototip II: Són els individus que tenen la pell clara, els ulls clars i el cabell ros. També es cremen amb molta facilitat i rarament es bronzegen.
  • Fototip III: Són les persones amb la pell de tonalitat intermèdia i el cabell castany.
  • Adquireixen un bronzejat gradual i els seus riscos de cremada són moderats.
  • Fototip IV: Són les persones que tenen la pell morena, els ulls marrons i el cabell castany o negre. Es bronzegen fàcilment i són menys propenses a cremar-se.
  • Fototip V: Són els individus molt morenos, amb el cabell i els ulls foscos. Adquireixen un bronzejat intens molt ràpid i no solen cremar-se mai.
  • Fototip VI: Aquests individus tenen la pell fosca o negra i els ulls foscos. Mai es cremen i tenen una capacitat de bronzejat al màxim.
A per cert! Sabies que el bronzejat depèn de la quantitat i del tipus de melanina present a la teva pell? La melanina és un terme en biologia que correspon al pigment responsable del color de la teva pell, del teu cabell, etc. A més, la melanina t'ajuda a bloquejar els raigs UV fins a cert punt. Per això, els fototips IV, V i VI tenen més capacitat de bronzejat i menys riscos de cremar-se. Com més melanina fosca (o eumelanina) produeixis, més protecció natural tindràs. Així que, tot i que posar-te protector solar no afecti el teu bronzejat, sí que et protegirà dels raigs UV.

No oblidis que també pots adaptar el tipus de protecció solar segons les necessitats de la teva pell i les teves preferències: existeixen cremes, aigües solars, olis, gels, barres...

Persona posant crema solar al palmell de la mà
Quines mesures pots prendre per protegir el medi ambient en utilitzar protector solar?
Ara que tens tota la informació relacionada amb la teva pell, has de saber que alguns protectors convencionals contenen ingredients químics amb efectes nocius per al medi ambient. Es tracta sobretot d'ingredients com els filtres solars utilitzats a les cremes solars, com l'oxibenzona i l'octil metoxicinamat. Aquests ingredients poden contaminar els oceans i impactar els ecosistemes aquàtics: per exemple, els esculls de corall en contacte amb aquests ingredients troben dificultats per créixer o, en casos més greus, moren.

No et preocupis, hi ha solucions! Pots utilitzar un protector solar biodegradable. Això significa que pot ser degradat per acció biològica, sense tenir un impacte perillós en els ecosistemes. Hi ha cremes solars amb actius i ingredients en la seva formulació que es descomponen en el medi ambient i que et protegeixen al mateix temps. Per exemple, els protectors que contenen filtres minerals (de diòxid de titani o òxid de zinc) o amb el 95 % d'ingredients d'origen natural. Aquestes cremes solars biodegradables es poden identificar mitjançant certificacions i segells en el seu embalatge. A més, solen tenir envasos reciclables.

Vista sota l'aigua d'un escull de corall i peixos

Aquí trobaràs 5 protectors solars que et recomanem segons la persona i el motiu pel qual el necessites:

  • VINOSUN PROTECT - L’ Aigua Solar Alta Protecció SPF50+ de Caudalie: Aquesta aigua solar és per a adults i nens de més de 3 anys, i tots els tipus de pell. Es pot aplicar en el cos, la cara i el cabell. Aquest producte és vegà, sense oxibenzona ni octilmetoxicinamat, i l'envàs es pot reciclar. A més, la marca recull residus plàstics de l'oceà i recicla tants residus com utilitza.
  • El SUN SECURE Esprai SPF50+ de SVR: Aquesta crema solar resisteix a l'aigua i ofereix una protecció d'ampli espectre. Té un efecte hidratant i ultra lleuger a la pell. També és un producte respectuós amb el medi marí, gràcies a una fórmula biodegradable i el seu tub que es recicla totalment, pel que es pot llençar al contenidor groc.
  • ANTHELIOS MINERAL ONE SPF50+ de LA ROCHE-POSAY: Aquest producte ofereix una protecció mineral alta i una protecció contra els UVA també, per a un ús diari. Conté vitamina E (efecte antioxidant), àcid hialurònic (aporta hidratació) i un filtre mineral (diòxid de titani).